Er is geen video geplaaatst

Wat een beginnend medisch student moet weten! What a beginning medical student should know!

Deze video laat mijn persoonlijke ervaringen zien als patient.
Daardoor is mijn balans tussen de '3-E's' (Ero/Ego/Empathie) beter geworden!

This video (in Dutch) shows my personal experiences as a patient.
As a result, my balance between the '3 Es' (Ero/Ego/Empathy) has improved!

Pro's and Contra's of DCE Prostate-MRI

"To DCE or not to DCE, that is the Question!"

This video discusses the use of contrast in the detection of significant prostate cancer with MRI.

2020-2021 EAU Innovators in Urology Award uitreiking door Bart Chabot (in Dutch)

Deze video laat zie hoe 5 stakeholders denken over prostaat-MRI tijdens de uitreiking van de: “2020-2021 EAU Innovators in Urology Award” aan Professor Jelle Barentsz van het Radboudumc door Bart Chabot.

Deze stakeholders zijn:
- Bart Chabot (ervaringsdeskundige),
- professor Frans Debruyne (EAU, uroloog),
- Ab Klink (VGZ, “Zinnige Zorg”),
- Kees van den Berg (voorzitter ProstaatKanker Stichting) en
- Ivo Schoots (NVvR)

AMSTERDAM - naar aanleiding van een artikel door Eric Scholten in "DE TELEGRAAF" 07-07-2021:
Het is op zijn minst opmerkelijk. De Nederlandse hoogleraar-radioloog Jelle Barentsz krijgt op dinsdag 8 juni als eerste niet-uroloog de hoogste onderscheiding van de Europese urologen: de ’EAU Innovators in Urology Award’.
Barentsz wordt hiermee wereldwijd een grote positieve impact op de diagnose en de behandeling van prostaatkanker toegeschreven.

Vijf vragen aan deze out-of-the-box denkende prijswinnaar.

VRAAG 1: Kunt u uitleggen waarom urologen iemand buiten hun vakgebied zo’n prestigieuze prijs toekennen?

BARENTSZ: ,,Omdat urologen voor hun patiënten de grote waarde zien van de MRI-beelden. Ik heb in 2012 een nieuwe wereldstandaard op het gebied van prostaat MRI ingevoerd, waardoor je agressieve prostaatkanker beter en met veel minder weefselprikken kan ontdekken. Prostaat MRI is een echte "gamechanger" geworden binnen de prostaatkanker diagnostiek.”

VRAAG 2: U bent toch de man van de quote ‘Beter een goed plaatje dan een pijnlijk gaatje?’

BARENTSZ: ,,Dat klopt. Ik heb me jarenlang druk gemaakt om onnodige en pijnlijke ingrepen. Kijk, de traditionele methode bij het vermoeden van prostaatkanker bestaat uit maar liefst 12 weefselprikken via de anus. Pijnlijk en kan ook ontstekingen geven. Met de nieuwe standaard wordt eerst een MRI gemaakt. Als daarop niets te zien is, zijn weefselprikken niet nodig. Dat scheelt wereldwijd jaarlijks 1.000.000 minder weefselprikken! Als er op de MRI wel wat te zien is, kan er gericht en nauwkeurig geprikt worden.”

VRAAG 3: Dus u stoot de urologen het brood uit de mond en toch krijgt u een prijs van ze. Hoe kan dat?

BARENTSZ: ,,De urologen hebben altijd het beste voor met hun patiënten. Vertrouwen op een nieuwe beeldvormende techniek die de prostaatkanker diagnostiek volledig doet veranderen, vraagt nou eenmaal tijd, dat kan je niemand kwalijk nemen. Veel wetenschappelijk bewijs is noodzakelijk om dit soort grote veranderingen binnen de urologie goed te kunnen omarmen. Dit hebben we geleverd. Zo hebben we ook de richtlijncommissies overtuigd van de toegevoegde waarde van de gestandaardiseerde MRI. Hierdoor is de prostaat MRI nu in de Europese en Nederlandse richtlijn opgenomen: Iedere man met een verhoogd PSA of anderszins verdenking op prostaatkanker moet voordat er geprikt wordt eerst een MRI krijgen.”

VRAAG 4: Uroloog John Wickham, die de niersteenvergruizer en de robotkijkoperaties uitvond en invoerde, kreeg deze prijs ook ooit. Wat is volgens u belangrijker, de vergruizer of de prostaat MRI?

BARENTSZ: ,,Dat is een leuke vraag. Stel die aan iemand met nierstenen en aan een man met een verhoogd PSA: u krijgt twee antwoorden!” ,,Even serieus nu: Ik voel me ongelofelijk vereerd om als niet-uroloog dezelfde erkenning te krijgen als professor Wickham. Het laat de grote waarde zien van een goede diagnose: een grote erkenning van mijn vak, radiologie”

VRAAG 5: Is nu alles goed geregeld of is er nog wat te wensen op het gebied van prostaatkanker?

BARENTSZ: ,,Ik zou graag zien dat als een man een verhoogde PSA-waarde heeft, hij zonder te vragen snel een goede MRI krijgt. Als de MRI niets laat zien, kunnen zijn angst en onzekerheid direct worden weggenomen. Is de MRI wel afwijkend, dan moeten MRI-genavigeerde weefselprikken vlot volgen. Laten de weefselprikken een agressieve kanker zien, dan is aanvullend beeldvorming zoals PSMA-PET/CT of zelfs een nano-MRI wenselijk. Dit alles moet geborgd kunnen worden binnen ons huidige zorgsysteem. Zo is binnen korte tijd een nauwkeurig, ‘beeld-genavigeerd’ behandeladvies mogelijk, met de minste kans op complicaties en de grootste kans op genezing. Deze snel- en precisie-diagnostiek is op dit moment al standaard in het Radboudumc, de Andros Clinics en Zorg-Groep Twente.
Berekeningen laten zien dat dit alles ook kosten-efficiënt is. Maar helaas is dit beleidsmatig nog niet zover en hebben we nog wat uitdagingen. Dat de MRI nu in de richtlijn staat, is een stap voorwaarts en ondersteunt ook de urologen in hun beleid en dient als basis voor verdere afspraken met zorgverzekeraars. Het is nu zaak om door opleidingen en trainingen de kwaliteit van de MRI en de interpretatie ervan te verbeteren, zodat iedere man kan rekenen op de beste zorg. Ik ben druk op weg met een prachtig team binnen de Nederlandse vereniging voor Radiologie in samenwerking met de urologen en de ProstaatKanker Stichting deze uitdagingen aan te gaan.

Tenslotte, wat iedere man moet weten:

“BEPAAL GERUST JE PSA MAAR DOE EEN MRI ERNA!”

Multi-parametric MRI and PI-RADS v2.1: Introduction

This video shows WHY prostate multi-parametric (mp)MRI should be used, WHICH are the components, WHAT it shows, and HOW to perform PI-RADS v2.1 interpretation.

#mpMRI #prostateMRI #MRIFirst #PIRADS

Now on View: Presentation at EMUC 2020"

Nanoparticle MRI in prostate cancer: A Perspective for the Future

An Audio PowerPoint Presentation

See also, “Return of the nanoparticle MRI”

Pelvic Nodal Imaging: Basic Course

This is a basic course on Pelvic Nodal imaging. You will familiarize yourself with nodal anatomy, nodal regions and how to recognise metastatic nodes on CT and MRI.

Part 1. Multi-parametric MRI to Detect Clinically Significant Prostate Cancer: What Urologists Need to Know. How to MAKE a good image.

PART 1
How to make a good prostate MR Image.

Part 2. Multi-parametric MRI to Detect Clinically Significant Prostate Cancer: What Urologists Need to Know. How to READ prostate MRI, WHAT structures do you see?

PART 2.
How to READ prostate MRI, WHAT structures do you see?

Part 3. Multi-parametric MRI to Detect Clinically Significant Prostate Cancer: What Urologists Need to Know. Transrectal biopsy techniques with MR-guidance

PART 3.
Transrectal biopsy techniques with MR-guidance.

Multi-Parametric MRI for the Detection of Clinically Significant Prostate Cancer

PI-RADS v2.1 for Soteria Webinar

Free webinar "Defining the value of MRI robotic prostate biopsy" with prof. Jelle Barentsz, PhD and Artūras Čiuvašovas, PhD, who shared their experience of focal prostate biopsy in MRI control. Please share the webinar with your colleagues who may find it relevant!

PI-RADS v2, PI-RADS v2.1; PI-RADS v3

ESUR-Prostate MRI Course Lille 2018:
PI-RADS v2, PI-RADS v 2.1 and my personal ideas on PI-RADS v3

Early diagnosis of significant Prostate cancer: How good is mpMRI?

Early diagnosis of significant prostate cancer - how good is mpMRI? Presented at ICIS 2017

PI-RADS v2 (2016)

PI-RADS v2 (2016)

Meest recente reacties

04.04 | 11:39

Geachte heer Laseur,
Daar weet ik te weinig van. Het beste kunt u dit met uw huisarts bespreken.
Hartelijke groet,
Jelle Barentsz

04.04 | 10:49

Professor Jelle Barentsz.
Voor uitgezaaide blaaskanker heb ik 12 chemo behandelingen gehad.
In 'n recent radiologieverslag staat: coronaire - en mitralisklepverkalkingen. Reden voor directe actie?

21.05 | 14:59

Beste Wessel,

Wat is een Sananet prostaatkankercoach?
Zullen we via e-mail verder communiceren (jelle.barentsz@radboudumc.nl)?

HG Jelle Barentsz.

21.05 | 08:09

Dag professor Barentsz. Staat u open voor nadere kennismaking. Ik zou graag eens met u spreken over Sananet prostaatkankercoach. Met Domien en Dick Janssen spreek ik al langer. Groet Wessel

Deel deze pagina